Make your own free website on Tripod.com

PEMBIMBING RAKAN SEBAYA

Home | Latar Belakang PRS | carta organisasi | ahli PRS | Taqwim PRS | slot UBK | kursus PRS | Gambar ahli PRS | Hubungi Kami

slot UBK

UNTUK RENUNGAN BERSAMA
Ruangan ini disediakan untuk kita semua bersama sama berkongsi pendapat juga sebagai renungan kita menempuhi onak duri sepanjang perjalanan kita dalam kehidupan.

SLOT 1
 

PETUNJUK DOA

 

Dalam surah al-a’raf ayat 55 - 56, Allah swt berfirman “ berdoalah kepada tuhan kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) pelahan lahan, sesungguhnya  Allah tidak suka kepada orang - orang yang melampaui batas. Dan janganlah kamu berbuat kerosakan dimuka bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa katakana padanya. Dan berdoalah kepadanya dengan perasaan bimbang ( kalau - kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan berharap supaya makbul. “ sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang yang memperbaiki millennia”.

Doa boleh didapati dalam solat kerana solat itu sendiri adalah doa. Dalam sehari sebanyak 17 rakaat kita berbual dengan Tuhan. Oleh itu kita tidak boleh membaca ayat terlalu cepat. Apabila terlalu cepat, ia ibarat bercakap dengan seseorang tetapi belum sempat orang itu Manawa,kita sudah menjawabnya dahulu,samalah kita bercakap seorang diri.

 

 Adab Berdoa:

         Ramai orang berdoa dalam bahasa arab tanpa Memahami maksudnya, orang yang berdoa tetapi tidak meng hayati doanya, seolah olah dia berpura - pura. Berdoa sebaiknya biarlah dalam bahasa yang difahamidan harus Meacham apa yangdi pinta.

 

Doa yang di larang:

         Agama melarang umatnya meminta atau mandrake sesuatu yang tidak baik, sama ada untuk diri sendiri atau orang lain.

 

Istilah - istilah doa:

1.        Istia’zah (meminta perlindungan)

2.        Istia’nah (meminta pertolongan)

3.        Istiqha’atsah (meminta pertolongan dalam kecemasan)

4.        Istiqhfar (meminta keampunan)

5.        Istiqaa’ (meminta human)

6.        Istikharah (meminta pertimbangan)

7.        Tabaruk ( meminta keberkatan)

8.        Syafaat.

 

Waktu yang terbaik untuk berdoa:

         Pada hari Arafah

         Malam lailatulqadar (dalam bilan Ramadhan)

         Sepanjang hari jumaat (diantara 2 cheetah)

         Ketika human turun dengan lebatnya

         Ketika ihram

         Ketika di pintu kaabah’ dan telaga zam - zam

 

Dalam solat:

         Ketika sujud yang terakhir juga termasuk waktu yang terbaik untuk berdoa tetapi tidak dietarian melafazkan atau mengeluarkan suara, cukup sekadar menghadirkannya dalam hati.

        Selain itu, sebelum dan sesudah menunaikan solat, waktu tengah malam ketika semua orang tengah tidur lena, antara azan dan iqamat, antara zuhur, asar dan magrib, serta khatam Al - Quran.

www.fishing.com

SLOT 4
 

“Bahayanya Penyakit Hati Kepada Masyarakat”

 

           Mengikut agama islam, agama ini amat menitik beratkan humbugging sesama manusia. Ini boleh dilihat dalam al - quran dan juga hadis-hadis yang menyeru manusia supaya berlaku sopan dan hormat-menghormati antara satu sama lain. Disamping itu terdapat juga ayat - ayat al - quran yang melarang daripada mencela, mengeji serta menyakiti antara satu sama lain .Begitu juga dognap yang telah disabdakan oleh Rasullullah s.a.w. Ini bertujuan untuk memelihara kesejahteraan hidup manusia seluruhnya.

           Diantar sifat yang perlu dimiliki Oleh setiap orang yang beriman ialah mempunyai sifat mengkaji dengan keaiban sendiri. Bagi mengubati penyakit - penyakit hati seperti hasad dengki, riak, takkabur, bakhil, suka mencaci dan menceritakan keburukan orang lain bukan sesuatu yang mudah. Banyak halangan yang perlu ditempuhi dan banyak onak yang perlu dilalui. Biasanya sifat - sifat seperti ini akin sentiasa dihiasi dan diperindahkan oleh syaitan yang berupa jin dan manusia, yang suka melihat manusia hidup dalam kehidupan kucar - kacir, tidak menentu serta bermusuhan sepanjang masa.

           Bagi syaitan laknattullah, merosakkkan kehidupan manusia, menyesatkan serta mengheret mereka ke arah kemurkaan Allah ini adalah tugas rasmi mereka dan merupakan subagent yang telah mereka lafazkan di hadapan Allah Taala sejak mereka dihalau keluar dari syurga kerana Keego an dan keengganan mereka sujud kepada Adam a.s apabila di perintahkan oleh Allah s.w.t. pekara ini telah dinyatakan oleh Allah taala di dalam surah al - Baqarah ayat 34. Untuk mencapai matlamat tersebut, manusia yang hatinya mempunyai penyakit ini sanggup melakkukan apa saja walupun denga menindas orang lain.

           Didalam hadis  lain Rasullullah s.a.w. bersabda: “tidak akan masuk syurga mereka yang mengumpat”. Demikian besarnya celaan bagi orang yang suka melakukan perkara - perkara yang terkeji. Begitu juga dengan penyakit lain yang wujud di dalam hati yang sakit seperti hasad dengki, riak, takabbur, sommbong dan sebagainya yang tidak akin membawa sebarangmanfaat kepada mereka. Sebaliknya ini semua akan menghancurkan hidup mereka di dunia dan akhirat. Jesteru itu kita sebagai seorang muslim, seharusnya berhati - hati agar penyakit yang amat berbahaya ini tidak akan menjangkiti kita. Seandainya penyakit ini telah deadpan dan kita telah mengesannya, maka  embellish kepada Allah dan mintalah keampunannya sebelum terlambat kerana sesungguhnya lahir satu tarikh tidak dapat dipinta iaitu mati ia satu tarikh yang tidak dapat ditunda.

  Begitulah lumrah hidup setiap anak

Adam berada di muka bumi.

”Bersederhanalah dalam Mengasihi

 sahabat kamu, kerana mungkin pada

 satu hari dia akin menjadi musuhmu.

Dan bersederhanalah apabila membenci

 musuh kamu kerana mungkin pada satu

 hari dia akin menjadi sahabatkamu…”

(surah al - Tirmizi)

www.thesimpsons.com

Or I might include a link to a site I check in on every day for inspiration:

www.chickensoup.com

pembimbing rakan sebaya